Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pivovarský guláš

13. 3. 2010

1,5 kg pravé hovězí kližky nakrájené na větší kostky
4 větší cibule nakrájené na kostičky
Sádlo
Sladká a pálivá mletá paprika
Mletý černý pepř
Sůl
Plechovka rajčatového protlaku
Půllitr černého piva v pokojové teplotě
Strouhanka z větší patky chleba vč. kůrky
Kolečka cibule na ozdobu
                                                            

Guláš se nejlépe připravuje v tlustostěnném kastrolu. V něm na sádle lehce osmahneme nakrájené cibule. Na cibuli položíme maso a zprudka opečeme. Přidáme sladkou mletou papriku, trochu pálivé papriky a mletý černý pepř. Opět to chvíli zprudka osmahneme a až v této chvíli osolíme. Zároveň můžeme přidat jednu malou plechovku rajčatového protlaku. Podlejeme trochou horké vody a začneme guláš pod pokličkou dusit dokud maso nezměkne, nejlépe v troubě. Postupně podléváme půllitrem černého piva, které má pokojovou teplotu. Pivo nesmí být studené jinak maso může ztvrdnout. Láhev si otevřeme předem a necháme vyšeptat, aby pivo při podlévání nešumělo.
Ve chvíli, kdy je maso měkké, guláš zahustíme jemně nastrouhaným tvrdým chlebem s kůrkou. Chleba gulášek pěkně zahustí a kůrka dodá barvu. Podáváme ozdobené kolečkama čerstvé cibule.