Jdi na obsah Jdi na menu
 


Omáčka palava

8. 11. 2009

Pro 4 osoby

250 ml palmového oleje
4 střední cibule, jemně nakrájené
4 velká rajčata, blanšírovaná (předvařená), oloupaná a rozmačkaná
sůl a pepř na ochucení
2-4 pálivé papriky, můžou být jemně nakrájené
250 g kostiček vařeného masa nebo zbytků (dle vlastní volby, ne kuře) a /nebo
250 g ryby např. tuňák nebo losos
125 g uzeného sledě, může být vykostěný
200 g sušených krevet
3 trsy čerstvého špenátu nebo 750 g mraženého, umytého a nakrájeného
100 g vyloupaných a rozdrcených dýňových semínek

Na pánvi rozpálíme olej a osmahneme cibuli dozlatova. Přidáme rajčata a pálivou papriku, dochutíme pepřem. Za občasného míchání vaříme na mírném ohni 10-15 minut.
Osolíme a přihodíme kousky masa a ryby. Vmícháme uzeného sledě a sušené krevety. Vaříme na velmi mírném ohni, občas zamícháme, aby se to nepřipálilo.
Přidáme špenát. Přikryjeme a lehce dusíme 10-15 minut až špenát změkne a uvaří se. Občas zamícháme. Dáváme pozor, aby se ryba moc nerozpadla.
Vmícháme dýňová semínka. Na mírném ohni vaříme dalších 10-15 minut.

Podáváme horké. Jako přílohu můžeme použít rýži, maniok, batáty nebo vařené zelené banány.