Jdi na obsah Jdi na menu
 


Papriková polévka

2. 12. 2009

Pro 6 osob

Ingredience:

125 ml palmového oleje
1 vepřovou nohu
0,5 kg hovězího
8 kostek bujónu
0,5 kg krevet se skořápkou
3 kraby – možno nahradit krabími tyčinkami
1 velká cibule
2 polévkové lžíce soli
1 polévková lžíce drceného černého pepře
1 nebo 2 malé plechovky rajčatového protlaku
1 lusk pálivé papriky habanero
1 plátek sušené ryby a 1 plátek sušeného masa (široký asi 6 cm)
možno nahradit uzenou rybou a masem
3 bitter balls – hořké kuličky, zelenina podobná rajčeti
možno nahradit lilkem
1 velký pomeranč
1 plechovka loupaných nebo krájených rajčat

Postup:

Vepřovou nohu rozkrájíme na šest dílů. Vaříme ve vodě dokud nezměknou. Poté vodu vylijeme a dáme stranou.
Hovězí, sušené maso a rybu, případně uzené, rozkrájíme na kostky. Z krabů odstraníme vrchní skořápku a rozlomíme je na půl. Pokud máme krabí tyčinky, tak je rozkrájíme na kostky. Připravené suroviny – vepřová noha, hovězí, sušené resp. uzené maso, nevyloupané krevety a kraby smícháme v míse dohromady a zalijeme vodou.
Přidáme lžíci soli, půl čajové lžičky pepře, pořádně promícháme a necháme 20 minut uležet. Cibuli nakrájíme na plátky a bitter balls na čtvrtky, případně lilek na díly.
Pokud chcete skutečnou, africky ostrou polévku, tak papriku habanero rozkrájejte na kousky. Jinak se doporučuje papriku vařit celou a před podáváním jí z bezpečnostních důvodů vyndat a vyhodit.
Všechny ingredience – masa, rybu, krevety, kraby, zeleninu, loupaná rajčata dáme do velkého hrnce a zalijeme asi do tří čtvrtin vodou.
Přidáme lžičku soli, půl lžičky pepře a pokud chceme, tak i kostky bujónu.
Přivedeme do varu. Vaříme na střední oheň asi půl hodiny.
Přidáme rajčatový protlak. Hrnec napůl zakryjeme a pomalu vaříme dokud polévka nezhoustne. Obsah by se měl vyvařit zhruba na půlku nádoby.

Podáváme s rýží nebo maniokovou kaší fufu.