Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rýže jollof

8. 11. 2009

Pro 4 - 6 osob

500 g libového hovězího nebo kuřecího
sůl a bílý pepř na ochucení
rostlinný olej na smažení
1 litr masového vývaru ze 3 kostek bujónu
3 velké, jemně nakrájené cibule
4 stroužky česneku, oloupaného, nasekaného
2-3 pálivé papriky, jemně nakrájené
4 velká rajčata, blanšírovaná (předvařená), oloupaná a rozmačkaná
45 g rajského protlaku
250 g z každého vybraného druhu nakrájené zeleniny, např. mrkve, hrášku, žampionů a sladké papriky.
500 g dlouhozrné rýže
na ozdobení – salát, petržel, čerstvý koriandr a vajíčko natvrdo

 

Maso nakrájíme na kostičky, osolíme a opepříme. Přikryjeme a necháme 1-2 hodiny uležet.
Na pánvi rozpálíme olej a kostky smažíme dokud nezhnědnou. Potom maso vyjmeme a přidáme do vývaru v těžkém hrnci. Dusíme na mírném ohni až maso změkne, pak to sundáme z plotny. 
Přebytečný olej z pánve vylijeme. Dostatečné množství ponecháme na osmažení cibule, česneku a pálivých paprik. Smažíme dozlatova. Přidáme rajčata, protlak, polovinu ze směsi zeleniny a 250 ml vývaru z hrnce s masem. Dobře promícháme, ochutíme a povaříme na mírném ohni 5 - 7 minut. Výslednou zeleninovou omáčku nalijeme do hrnce s masem a zbylým vývarem. Lehce povaříme. Nakonec tam vmícháme neuvařenou rýži. Znovu dochutíme, přikryjeme a pomalu dusíme na mírném ohni kolem 15 minut.
Poté přidáme zbytek zeleniny, necháme jí nepromíchanou nahoře a dál dusíme až rýže absorbuje veškerý vývar, změkne a uvaří se. Maso také musí být měkké. Možná bude potřeba přidat další vodu, aby se rýže mohla dovařit. V tomto případě použijeme asi čtvrt litru lehce osolené vody.

Servírujeme horké, ozdobené salátem, petrželí, koriandrem a vejcem natvrdo.