Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bryndzové halušky

22. 5. 2010

 

4 velké brambory

Hrubá mouka

Bryndza

Sůl

Škvarky

 

Syrové brambory najemno nastrouháme tak, aby pustily šťávu. Přidáme hrubou mouku a mícháme, aby vzniklo vláčné těsto. Pokud máme z brambor málo šťávy, můžeme přidat vejce nebo trochu vody. Poté si těsto roztáhneme na prkénku a tzv. štikáme (trháme nebo krájíme) do hrnce s horkou osolenou vodou. Ještě před tím můžeme zkusit kvalitu těsta: hodíme kousek do horké vody, pokud se rozpadne, přidáme mouku. 

Halušky jsou uvařené ve chvíli, kdy vyplavou. Vybereme je sítem a hodíme do nádoby s připravenou bryndzou, kterou horké halušky krásně roztaví. Pořádně promícháme a můžeme ještě prolít trochou vody ze spodku hrnce v němž se halušky vařily. Nandáme na talíře a nahoru dáme čerstvě usmažené škvarky. Slováci halušky zapíjí žinčicou, což je kefírovitý nápoj z ovčího mléka.