Jdi na obsah Jdi na menu
 


Losos gravlax

2. 12. 2009

 

Ingredience:

2 filety lososa
šálek (2,5 dcl) cukru
šálek soli
čerstvé umletý černý pepř
šálek jemně nasekaného kopru

 

Postup:

Položíme jeden filet, kůží dolu, do širokého, mělkého pekáče.
Promícháme cukr, sůl, pepř a kopr.
Touto směsí bohatě potřeme růžový vršek lososa tak, aby byl kompletně pokryt. Na to položíme druhou filetu kůží nahoru a pořádně stiskneme.
Přes pekáč přetáhneme alobal nebo folii a filety zatížíme, aby se pořádně k sobě přimáčkly.
Rybu dáme na 2 až 3 dny do lednice. Lososa každých 12 hodin obrátíme - obě filety musí na střídačku ležet kůží na dně nádoby.
Po dvou až třech dnech rybu očistíme od kopru a filety pečlivě našikmo nakrájíme na tenké plátky.

Podáváme s hořčicovou omáčkou.